Republikán Ron Paul zastaví aktívnu kampaň za prezidentskú nomináciu

15.05.2012 Celý región

Washington 15. mája (TASR) - Ron Paul, jediný zvyšný protikandidát favorizovaného uchádzača o prezidentskú nomináciu amerických republikánov Mitta Romneyho, v pondelok oznámil, že zastaví aktívnu volebnú kampaň.

Romney už má nomináciu fakticky istú a bude tým 6. novembra vyzývateľom prezidenta Baracka Obamu v prezidentských voľbách. Bývalý guvernér štátu Massachusetts a multimilionár síce dosiaľ nezískal 1144 delegátov augustového nominačného zjazdu potrebných na oficiálne zvolenie za prezidentského kandidáta, podľa odhadov rôznych médií však túto hranicu dosiahne ešte tento mesiac.

Paul je členom federálnej Snemovne reprezentantov, ktorý podporuje radikálne obmedzenie právomocí vlády a jej zasahovanie do života občanov. Sedemdesiatšesťročnému politikovi už od začiatku nedávali žiadne šance na úspech v nominačnom súboji - rovnako ako pred troma predošlými prezidentskými voľbami. On však opakovane zdôraznil, že mu ide najmä o presadzovanie svojich myšlienok.

Preto chce Paul podľa vlastných slov aj naďalej získavať hlasy delegátov nominačného zjazdu, avšak už nebude financovať aktívnu kampaň v štátoch, v ktorých sa ešte budú konať primárky, oznámil svojim stúpencom. V každom prípade chce zaistiť, aby bolo jeho hlas na zjazde počuť. Ak by na ňom získal výraznejší počet hlasov delegátov, posilnilo by to jeho postavenie v strane.

Ďalší rivali Romneyho - Rick Santorum a Newt Gingrich - stiahli kandidatúru v minulých týždňoch.

Primárky sa budú konať ešte v 11 štátoch USA.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región